لاک هوا خشک یا همان شارلاک چیست؟
لاک، وارنیش، رزین و لعاب که به صورت کلی در ایران بنام شارلاک شناخته می شوند به موادی گفته می شود که به منظور دستیابی به اهدافی نظیر:
بهبود پیوندهای مکانیکی بین ساختار سیم پیچ، بهبود خواص دی الکتریک، بهبود هدایت حرارتی و بهبود حفاظت از سیم پیچ در برابر رطوبت و محیط شیمیایی خورنده روی سیم پیچها، ترانسفورماتورها، دینامها و سایر دستگاه ها و قطعات الکترونیکی و الکتریکی اعمال می گردد.
این لاکها از مجموعه ای از يك يا چند رزين طبیعی و یا سنتتیک به همراه سایر اجزای فرمولاسیون مانند حلالها، ادتیوها و پیگمنت ها تشکیل می گردند. حلّال ها و برخی از ادتیوهای شارلاک ها در طول فرآيند خشك يا پخت شدن آزاد مي شوند و پلیمر باقیمانده اتصال عرضي پيدا كرده و يك ماده جامد را تشكيل مي دهند.
عمل خشك يا پخت كردن ممكن است به صورت های زیر انجام گیرد:
در دماي محيط (شارلاک هوا خشک) و یا با استفاده از گرما (شارلاک کوره ای) و یا به صورت کاتالیستی (شارلاک دو یا چند جزئی).
روش اعمال شارلاک کوره ای:
اين محصول را ميتوان با روش های غوطه وری و غوطه وری همراه با خلا و عايق الکتريکي کوره اي را ميتوان تا 40 درصد با رقيق کننده SOLVLAC 300 رقيق نمود. ميزان رقيق نمودن، بسته به روش کاري قابل تغيير است. در اين روش بعد از اعمال عايق الکتريکي کوره ای توقف حداقل يک ساعتی قطعه عايق کاري شده قبل از کوره الزامي است، اين مدت با توجه به ضخامت و دماي محيط تغيير مي نمايد.
روش اعمال شارلاک سریع خشک:
این محصول را میتوان با روش های غوطه وری همراه با خلا، قلم مو و قطره ای اعمال نمود. میزان رقیق نمودن این محصول به نوع اعمال بستگی دارد. برای غوطه وری با خلا محصول را تا 35 درصد با رقیق کننده 400 SOLVLAC مخلوط و رقیق نمایید. با توجه به نفوذ شارلاک در ساختار سیم پیچ تا خشک شدن کامل شارلاک، قطعه و یا دستگاه را مونتاژ ننمایید. خشک شدن در روش قطره و قلم مو به زمان کمتری احتیاج دارد.